Culori, nuante, tonuri pe scurt

untitledsf

Poate ati auzit si voi vorbindu-se de culori ca: verde fuchsia, gri fosforescent, galben cyclam. Ca sa evitam sa ne facem de ras in fata cunoscatorilor, iata un mic ajutor in ceea ce priveste culorile.

Inca de la inceput trebuie sa facem distinctie intre ton si nuanta pentru ca multa lume le confunda. Tonul se refera la o culoare in amestec cu alb sau negru ( de unde rezulta si scara sau scala tonala) iar nuanta se refera la amestecul unei culori cu o alta culoare sau chiar mai multe culori.

De ce nu e indicat sa folosim tonurile? Orice culoare in amestec cu alb devine fada, iar in amestec cu negru devine terna.

Am uitat sa mentionez ca albul si negru sunt nonculori, adica ele nu contin pigment colorat ci reprezinta doar absenta si prezenta luminii.

Astazi am sa scriu despre cateva din culorile-problema, pe care lumea le deosebeste mai greu. Tendinta este ca dincolo de culorile obisnuite pe care le foloseam pana acum, sa introducem in schema si culorile speciale denumite in general in mod creativ: nectarina, grenadina, menta, lavanda, antracit, lut, teracota sau chiar bubble gum dupa cum se vede in imaginea de mai sus. Sunt doar cateva exemple, dar cam asa functioneaza cu culorile.

Si aici sa facem niste diferentieri.

Nu confundati galbenul crom

ScreenShot001

cu galbenul citron.

ScreenShot002

Galbenul crom bate in oranj, iar cel citron, dupa cum ii spune si numele, are culoarea lamaii.

Sa nu confundam violetul cu movul. Ambele sunt formate din rosu combinat cu albastru doar ca in proportii diferite. Violetul contine mai mult rosu, iar movul mai mult albastru. Ca sa fie mai usor de retinut, eu am o formula: daca respectiva culoare seamana cu acea vacutza din reclame, culoarea se numeste mov ( doar imaginati-va animalutzul si o sa va ramana permanent in memorie culoarea), iar ce seamana a fi acea culoare  ( adica e tot din gama violet-movurilor ) dar nu e mov, e precis violet. Mai exista lavanda in aceasta gama dar pe ea o recunoasteti usor.

ScreenShot003

Va astept zilele urmatoare cu un nou post despre culori gemene:) ca sa le invatam o data pentru totdeauna. Daca aveti intrebari legate de anumite culori, sunt aici:)

You may also like

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *